Második nap
Miután Gabi szobatársnőmmel olyan éjjel kettő tájban már abba is hagytuk a világ megváltását (értsd, kipletykáltunk minden hímneműt), nem láttam akadályát, hogy fél hétkor kiszédüljek az ágyból, mondván, hogy megyek kenyeret sütni. Hétre, egy hideg zuhany után már össze is szedtem magam, negyed nyolcra meg már aktív szereplőként vettem részt a reggelihez készülő kenyér, illetve a fonott kalács előállításában. Nekem ugye ehhez azért van némi előképzettségem, de ismétlés a tudás anyja ugyebár (atyja??? Korán volt, mindegynek tűnt…). Kilencre mindenki megjelent a reggeliasztalnál, és nekieshettünk az előző délután összeállított menüsornak… panasz nem lehetett, minden elfogyott. Mindenki degeszre ette magát, és külön köszönet jár Timinek, Tündének és Várvízi Péternek, amiért a saját kamrájukba szánt, télire sk eltett lekvárjaikból is beáldoztak pár üveggel, épülésünk érdekében. Épültünk… egyik jobb volt, mint a másik…


Nem segítek, kitaláljátok anélkül is.
Szóval, összeraktuk a cuccot, majd tepsistül átvittük (jó, átvitték a fiúk, nőkre nem bíznak ilyesmit) a kemencéhez, ahol is megsültek… aztán megevődtek. Méghozzá két perc alatt. Én nem is tudom, mikor ettem ilyen finomat legutóbb… hozzá italként ment a rozéfröccs levendulaszörppel…. Pazar volt, mit nem mondjak. Pazar.
Na, ezek után választani lehetett, hogy megnézzük-e a kerámiaműhelyt, vagy egy órát lihegünk, csendespihenő ürügyén. Mi Gabival ellógtunk egy közeli boltba, némi E-tartalmű üdítőért… kóla, Fanta… jó a bor, jó a bor, de azért…

-Kacsamell és kacsamáj terrine falat (ezt nem mi készítettük, receptet kaptunk)
-Korhely halászlé
-Fürj melle és combja mustármagos szósszal és szarvasgombával
-Capuccino csészében
A terrine-t Péter már készen hozta, nem is fért volna bele időben az elksézítése, a halászlét bográcsban készítettük, a „korhelységet” marinált zöldségek adták (igen, savanykás-tejfölös halászlé…. Én is furán pislogtam először, de csak először… nagyon tuti volt).

A desszertről meg… nos, nem is tudom, mit mondjak, hogy el tudjátok képzelni. Mindenesetre megpróbálom, francia nevekkel kiegészítve… csak hogy átérezzétek… Szóval: hajszálvékony ostyalapokból tekertük a csészikét (Masse Barquette), ebből készült a fülük is, az aljuk liszt nélküli csokis piskóta (Biscuit chocolat). Amikor a csészikék megvoltak, a következő (időközben sorba elkészített, behűtött) kréemk-töltelékek kerültek bele: pastilla au chocolat (ez egy csokimousse), rá granité au café (kávésorbet-szerű cucc), majd egy tejszínes kávéhab, amit szifonban habosítottunk (espuma au capuccino), erre került friss tejszínhab (chantilly), és megszórva az egész kakaóporrat, és kakaóbabtörettel (poudre au cacao, grué cacao).

Mire mindent végigettünk (Géza újabb háromféle bort varázsolt elő), mindenki lihegett… momentán mi Gabival éjfél előtt vissza is vonultunk, még vagy kettőig dumáltunk az ágyban (tényleg, ennek is volt fílingje, mint régen, táborozásokkor, amikor az ember a barátnőjével sutyorgott még hajnali háromkor is) és nagyon örültünk, hogy a holnapi reggeli csak 10-re van meghirdetve…
Hamarosan Te is megkapod, hogy több részes, mint az Onedin-család. Bocs, de ezt nem bírtam kihagyni.
VálaszTörlés