vasárnap, augusztus 21

Hajtás


Túl sok falrengető dolog nem történt az elmúlt napokban… ettünk, napoztunk, pancsoltunk, majd ettünk, aludtunk, utána pancsoltunk, megint ettünk, megint aludtunk… úgy elvagyunk. De mivel egyrészt ez jó, másrészt meg ezért jöttünk, így aztán ez tök rendjén is van így.
Ma viszont azért volt olyan élményem, amit érdemes megörökíteni. Azt asszem már tavaly is írtam, hogy Klári mama barátja nem semmi krapek: 7 évvel ezelőt, 63 éves korában kitalálta, hogy márpedig ő fogathajtó lesz. Versenyszerűen. Jó, volt már előtte is köze a lovakhoz, de a versenyzés az új volt. Nem semmi… én örülni fogok, ha annyi idős koromban majd felt tudok álni egyáltalán a karosszékből… na mindegy. Szóval hogy ő majd. És lőn. És nem is rosszul. Sőt. Keményen. Ja, és a haverja. Akié a két ló. (Ez állítólag úgy volt, hogy Imre barátja, Gábor, már régebbóta versenyzett. És a segédhajtójának lett valami baja, és akkor megkérdezte Imrét, hogy estleg nem-e. De. Később: versenyezni? Azt is. Mondom, hogy fiatalos idősek…)Szóval Gábor meg már 75. És ő is hajt. Behalok.
Szóval, már tavaly ki akartam menni megnézni egy ilyen versenyt, mert hát ilyenen még sosem voltam, de persze szegény Gáborkám pont aznap lázasodott be, amikor erre lehetőségem lett volna, úgyhogy kimaradt. Na, mondom, akkor most. Kati a két gyerekkel otthon maradt, mi meg Klárival és Tamással elmentünk szurkolni a pasiknak.
Nos, ez az egész úgy megy, hogy benevez mondjuk 30 fogat egy-egy versenyre, és akkor délelőtt van az akadályhajtás, amikor a pályára feltesznek 15-20 (pálya nagyságátl függően) „kaput”, amik közt a fogatot szépen sorrendben át kell hajtani. Első sorban az számít, hogy a kaput ne borítsa fel az ember (ill. a ló, vagy a fogat), és ne is verje le a tetejükről a kis labdákat. Szerintem tök izgi az egész, egy-egy kocsi pályától függően 2-3 perc alatt megy végig a pályán.A szintidő másodpercekben van megadva, a bírák a pálya ismeretében határozzák meg, most, mivel bonyis pálya volt, 180 másodperc alatt kellett végigdübörögni rajta. Minden másodpercnyi időtúllépés egy-egy hibapont, levert labda 3. Nekem oltárira tetszett, hogy ugye állnak a pálya körül körben a nézők, a legtöbb valamelyik versenyző hozzátartozója, valamint ugye azok a versenyzők akik már futottak, illetve majd később jönnek, és mégis… ha aki épp a pályán van, és téveszt, egyetlenegyszer sem hallottam, hogy „háhé, úgy kell neki”, vagy „de jó, ezzel az én esélyeim nőnek a nyerésre”… nem, egy emberként sőhajtanak fel, hogy „Szegény Józsi (Feri, Laci, Gábor bácsi), pedig olyan jó hajtó, mi történhetett”. Szóval a versenyszellem nem csinál állatot az emberekből.
Tehát mi hárman kimentünk, és végigszurkoltuk a délelőttöt. Gábor bácsi (Imre barátja)  és Imre is jól hajtottak, de sajnos mindketten hibáztak… de hát azt is tudjuk, hogy nem a nyeremény, hanem a részvétel, és ez ebben az esetben kimondottan igaz. Nagyon izgi volt a verseny, én szívem szerint maradtam volna egész napra, délután van ugyanis az úgynevezett vadász-hajtás, ami még látványosabb, lévén kevesebb akadály van a pályán, így sokkal erősebb iramot tudnak diktálni a fogatok, csak hát a gyerekeknek megígértük, hogy az aznapi nagy melegre való tekintettel délután kivisszük őket a szemesi élménystrandra… így aztán abban maradtam magammal, hogy mivel a jövő hétvégén megint lesz verseny, majd akkor meg délutánra megyek ki, és majd akkor látok vadászhajtást is, meg karusszert is… két hét múlva meg majd fogatért nyígok többek szerint… elképzelhető.

csütörtök, augusztus 18

Szalonasütés és méhcsípés


Nos, kedden késő délután jött értem haza Cicuka, bepakoltunk a kocsiba, még gyorsan beugrottunk a Metróba, hogy beszerezzük azon alapanyagokat, amiket majd Földváron elhasználok a főzőtáborban megtanult ételek elkészítésénél, utána irány a nyaralás új helyszíne. Gábor már aludt, mire odaértünk, de Dávid nagyon örült nekem, másnap reggel Gábor is, és a következő napban legalább nem volt gond a gyerekek fegyelmezésével, merthogy úgy hallgattak rám, mint eddig sose… tán féltek, hogy ha nem lesznek jók, akkor megint elmegyek? Viccet félretéve, azt hiszem, mindannyiunknak jót tett ez az egy hét… Kivéve talán Klárit, meg Katit, akik kicsit használtnak tűntek, de hát mindegy, majd ősszel kipihenik magukat…
És programban aztán most sem lesz hiány: tegnapra például meghívást kaptunk Imre kis birtokára, ahol szalonnát sütöttünk,  bekajáltunk mint állat, a kölkök meg rohangászhattak… nagyon jó kis buli volt, egészen addig, amíg Dávidot meg nem csípte egy méhecske… akkor hazapakoltunk, beborogattuk, (egy hős volt egyébként a gyerek, igen kevés ideig ordított, alig negyed órát, utánna inkább csak némán szenvedett... férfi lesz ebből, bárki meglátja),majd Klári teraszán folytattuk a dumapartit késő estig. Ma nekiláttam, hogy a vacsihoz készre készítsem a tegnap már tegnap elkezdett libamáj-terrine-t, amivel osztatlan sikert arattam. Nem volt hiábavaló ez a főzőtábor, na…holnapra kész a csülökpástétom is, úgyhogy remélem, a többiek is osztják majd a véleményemet….

vasárnap, augusztus 14

Leltár a magányról


Nos, az elmúlt napok leltára: egy, a piercinget viszonylag nyugodtan fogadó férj, egy igen felemelő mozi szerda délután a barátnőmmel (Förtelmes főnökök), utána egy erősen felejthető vacsi a Karmában, csütörtökön egy  lehangoló látogatás a Vámhivatalnál-nál (erről nem is írok többet), majd egy igen felemelő ebéd a Borkonyhában, közben a könyvek áttöltése a saját, még előző nap beszerzett Koobe-ra, és a tulaj biztosítása arról, hogy új törzsvendége van…
Annyira jó volt tényleg az az ebéd, hogy ugyan nekem péntekre már le volt beszélve egy ebédem máshova, de felhívtam a haveromat, hogy dobjuk az előzőleg megbeszélt helyet, és menjünk inkább a Borkonyhába. Hálistennek nem tiltakozott, úgyhogy pénteken újra volt egy jó kis ebédélményem, aztán szombaton meg ma pihi-pakolászás itthon. Az előzőekben megbeszéltek szerint Tamásnak kedden úgyis itt Pesten van programja, úgyhogy mikor végzett, akkor majd együtt megyünk Balatonföldvárra, ahol a nyárból még visszalevő két hetet töltjük a kölkökkel együtt. Azért most még élvezem az egyedüllétet, hazudnék, ha az ellenkezőjét állítanám…

szerda, augusztus 10

Már piercingem is van... jót tesz az egyedüllét :)


Időközben az történt, hogy T. vasárnap délben elment Anyuékhoz, felpakolta a két gyereket, és átvitte őket Balatonföldvárra, hogy a nyár további részét ott töltsék… de,de, fogok én is csatlakozni, de majd csak egy hét múlva… addig szabin vagyok. Igen. Szabin. A családtól. Igen, ki fogom bírni…
Vasárnap hazaérkezés után pl. egész egyszerűen kiejtettem a kezemből a táskákat, leültem a kanapéra, és csak egy óra múlva álltam fel, hogy betegyek egy mosást…
Hétfő reggel korán felkeltem, és mivel megbeszéltem előtte nap Tündivel, hogy eljön, és kitakarít, tök nyugodt lelkiismerettel fogtam magam, és elmentem meglátogatni a Bóbitát. Fél kilencre már ott is voltam, így volt egy kis időnk együtt, dumáltunk, meg hallgattam Nándi szövegelését… eszetlen, micsoda mondatokat tud összerakni… meg mondókázik…
Aztán dél körül elindultam haza, hogy a délutáni alvásukat ne zavarjam, útközben még beugrottam a WestEndbe. Koobe-t akartam eredetileg venni, merthogy a főzőtáborban az egyik srácnak volt, és felajánlotta a könyvgyűjteményét használatra, de ehhez ugye nekem is kell vennem egy ilyen kütyüt… amit persze nem kaptam. Ezen egy kicsit eltettyentem, úgyhogy vettem egy mély levegőt, és bementem a tekószalonba… ugyanis a múlt héten hallottam, hogy nem teljesen lehetetlen az, amit már az esküvő óta szeretnék titkon, konkrétan, hogy kristályszeme legyen a tetovált lovamnak… és ne ragasztott, mert az ugye egyrészt leesik, másrészt meg kicsit cikis. Főleg az én koromban. És múlt héten a körmösöm mesélte, hogy látott csajokon „beültetett kristályt”. Hogy a cuccnak mi a pontos neve, ő se tudta megmondani, csak azt, hogy valszeg tetkószalonban csinálják, úgyhogy gondoltam, a legjobb az adott helyen rákérdezni. Mint kiderült, valóban van ilyen, microdermal piercingnek hívják…úgyhogy röpke 10 perc gondolkodás után már volt a lovamnak kristályszeme… mondjuk nem tudom, hogy a férj mit fog hozzá szólni, de mindegy, a tetkóért már eddig se ugrált, annak már mindegy, legfeljebb majd ezt a tenyérnyi bőrt nem nagyon nézegeti, az összes többi az övé lehet a testemen… kivéve persze a császárok helyét, ami meg a „gyerekeké” már amúgy is… a ló meg most már tényleg csak az enyém, nekem tetszik, és passz. És még csak nem is fáj, mondjuk estére meg tegnap egész napra még le kellett ragasztani, de ma már villoghatok vele… megyek be úgyis nemsoká a városba, és T-vel is fogok találkozni (miután a Mamutban megveszem a Koobet, mert ott lehet kapni, T meg ma Pesten van, mert van némi melója)… nanáhogy ujjatlan ruhát veszek fel…

vasárnap, augusztus 7

A főzőtábor- harmadik rész


Reggel tízre mindenki hősiesen levonszolta magát a reggelihez. Ugyan ma nem mi sütöttük a kenyeret, de azért így sem volt okunk panaszra, házit ettünk most is. Annyira házi volt hogy a háziak csinálták. Házikalács is készült…. A kenyér mellé lehetett rántottát tolni… házit, erdei gombával…igazi, friss vargányával… volt sajt, vaj, lekvárok… Közben Timi szólt, hogy aki előre jelezte, hogy a Kistücskös-ebédbe beszállna, az ne tömje magát dugig, mer fél egyre szól az asztalfoglalásunk… bánatosan meredtem a tányéromon hagyott két maradék falat rántottára, de a Kistücsök az Kistücsök…
Miután elhaygtuk a reggelizőasztalt, összepakoltunk, vettünk pár üveg bort (kartonszám) és pár bögrét-mifenét Gézától, majd elköszöntünk, és hazaindultunk. 11-en hazafelé ugye útba ejtettük a Kistücsköt, ahol igen jó kis ebédet ettünk végig (hihetetlen, de tudtunk enni…)…
Üdvözlőfalatként rögtön kaptunk kis hideg paradicsomlevest bazsalikomhabbal, majd én spec kovászosuborka-krémlevest ettem, majd egy adag báránylapockát paradicsomos fejtett babbal, és fojtásnak betoltam egy kis kávékrémet házi csokifagyival.
A kocsiban ki is kellett kapcsolni a nadrágom felső kapcsát… és ha hiszitek, ha nem, egész úton hazafelé még kajákról dumáltunk… és senki se lett rosszul! Namost vagy Lali vezet nagyon jól, vagy már tényleg eljutottunk erre a szintre, nem tudom, de szerintem figyelemreméltó a teljesítményünk… pláne, ha még azt is elárulom, hogy úgy mentünk hazafelé, hogy Olívia és én (mi ketten mentün  ugye Krisztáékkal) még meghívást kaptunk Kriszta házi fagyijára… amit nemhogy nem utasítottunk vissza, de még a második kör kóstolót is bevállaltuk. 4 adag fagyival később aztán már nem is volt elég a gombot kigombolni a gatyámon, a cippzárt is lehúztam. Még kész szerencse, hogy ezután már csak otthon kellett kiszállnom…

szombat, augusztus 6

A főzőtábor- második rész


Második nap
 
Miután Gabi szobatársnőmmel olyan éjjel kettő tájban már abba is hagytuk a világ megváltását (értsd, kipletykáltunk minden hímneműt), nem láttam akadályát, hogy fél hétkor kiszédüljek az ágyból, mondván, hogy megyek kenyeret sütni. Hétre, egy hideg zuhany után már össze is szedtem magam, negyed nyolcra meg már aktív szereplőként vettem részt a reggelihez készülő kenyér, illetve a fonott kalács előállításában. Nekem ugye ehhez azért van némi előképzettségem, de ismétlés a tudás anyja ugyebár (atyja??? Korán volt, mindegynek tűnt…). Kilencre mindenki megjelent a reggeliasztalnál, és nekieshettünk az előző délután összeállított menüsornak… panasz nem lehetett, minden elfogyott. Mindenki degeszre ette magát, és külön köszönet jár Timinek, Tündének és Várvízi Péternek, amiért a saját kamrájukba szánt, télire sk eltett lekvárjaikból is beáldoztak pár üveggel, épülésünk érdekében. Épültünk… egyik jobb volt, mint a másik…
Miután már senki nem tudott többet enni, beültünk a házba, ahol Péter tartott nekünk egy előadást a franciaországi L'Auberge de I'Ill három Michelin csillagos étteremről. Péter több alkalommal volt stázsolni ebben az étteremben, készített sok fotót, ebből szemelgetett, elmesélte hogyan működik egy ilyen étterem, bemutatta a konyhát, felépítésileg, működésileg. 2 órán keresztül nyomta, de mintha 5 percig se tartott volna… ilyet azért ritkán lát az ember, no.
Az előadás után kaptunk egy négy fogásos ebédet. Először azt hittem, gond lesz, nem tudjuk majd megenni, de aztán kiderült, hogy ez kimondottan „kímélő” ebéd, gond nálkül elfogyasztottuk mindannyian. A menü: sárgaparadicsom leves, kecskesajtos-mandulás gombóc, bazsalikomos-pesztós babfőzelék csirkemellel és mézes-vaníliás füge desszertnek. Miután az utolsó füge is elfogyott, és kinyaltuk a tálkákat is, mehettünk is be a terembe, ahol már előkészítették nekünk az uzsonnát… amit előtte persze meg kellett csinálni. Nos, nekem talán az összes kaja közül ez tetszett a legjobban: vaníliakrémes-áfonyás pate a croissant. Mondjuk a tésztával már nem volt sok gondunk, azt Péter készen hozta, de a többi részét mi csináltuk a desszertnek. Az ember nem is hinné, milyen marha nehéz tud lenni egy karikába belepasszítani az állandóan összeugró croissant-tésztát… ide muszáj beraknom a fotót, melynek már a készítésénél egy csomót röhögtünk, hogy majd lehet játékot indítani: na, melyiket csinálta Péter????
Nem segítek, kitaláljátok anélkül is.
Szóval, összeraktuk a cuccot, majd tepsistül átvittük (jó, átvitték a fiúk, nőkre nem bíznak ilyesmit) a kemencéhez, ahol is megsültek… aztán megevődtek. Méghozzá két perc alatt. Én nem is tudom, mikor ettem ilyen finomat legutóbb… hozzá italként ment a rozéfröccs levendulaszörppel…. Pazar volt, mit nem mondjak. Pazar.
Na, ezek után választani lehetett, hogy megnézzük-e a kerámiaműhelyt, vagy egy órát lihegünk, csendespihenő ürügyén. Mi Gabival ellógtunk egy közeli boltba, némi E-tartalmű üdítőért… kóla, Fanta… jó a bor, jó a bor, de azért…
Fél hétkor meg nekiveselkedtünk mindannyian, hogy „összeüssük” a vacsit. Péter igazán kitett magáért, amikor a vacsoramenüt összerakta:
-Kacsamell és kacsamáj terrine falat (ezt nem mi készítettük, receptet kaptunk)
-Korhely halászlé
-Fürj melle és combja mustármagos szósszal és szarvasgombával
-Capuccino csészében

A terrine-t Péter már készen hozta, nem is fért volna bele időben az elksézítése, a halászlét bográcsban készítettük, a „korhelységet” marinált zöldségek adták (igen, savanykás-tejfölös halászlé…. Én is furán pislogtam először, de csak először… nagyon tuti volt).
A fürjek kitűnően sikerültek, a köretként szereplő skót felföldi vörösburgonya igazi újdonság volt számomra, és megmondom őszintén, ekkora szarvasgombákat is ritkán reszelgetek, mint amiket Timi varázsolt elő tálaláskor.
A desszertről meg… nos, nem is tudom, mit mondjak, hogy el tudjátok képzelni. Mindenesetre megpróbálom, francia nevekkel kiegészítve… csak hogy átérezzétek… Szóval: hajszálvékony ostyalapokból tekertük a csészikét (Masse Barquette), ebből készült a fülük is, az aljuk liszt nélküli csokis piskóta (Biscuit chocolat). Amikor a csészikék megvoltak, a következő (időközben sorba elkészített, behűtött) kréemk-töltelékek kerültek bele: pastilla au chocolat (ez egy csokimousse), rá granité au café (kávésorbet-szerű cucc), majd egy tejszínes kávéhab, amit szifonban habosítottunk (espuma au capuccino), erre került friss tejszínhab (chantilly), és megszórva az egész kakaóporrat, és kakaóbabtörettel (poudre au cacao, grué cacao).

És az íze… nos. A finom, az nem kifejezés. A k****jó  nem szép… de legalább közelít. Nagyon-nagyon-nagyon finom volt, na….
Mire mindent végigettünk (Géza újabb háromféle bort varázsolt elő), mindenki lihegett… momentán mi Gabival éjfél előtt vissza is vonultunk, még vagy kettőig dumáltunk az ágyban (tényleg, ennek is volt fílingje, mint régen, táborozásokkor, amikor az ember a barátnőjével sutyorgott még hajnali háromkor is) és nagyon örültünk, hogy a holnapi reggeli csak 10-re van meghirdetve…

péntek, augusztus 5

A főzőtábor- első rész




A táborról szerintem csak úgy érdemes írnom, hogy már az elején leszögezem, hogy nincs a dícséretekben semmi túlzás. Kicsit azért szétbontanám a leírást szakaszokra, így is hosszú lesz, de hát higgyétek el, ezt nem lehet röviden. Szóval:

Első nap

Minekutána Timi határozottan kijelentette, hogy egy órára mindenki érjen oda, tök logikus volt, hogy lesz aki késik… konkrétan mi, és ez csak azért fordulhatott elő, mert belesek vagyunk…. A sztori úgy volt, hogy Kriszta barátnőmmel már a kezdetekkor megbeszéltük, hogy engem majd ők visznek kocsival (Ő ugyanis a férjével együt jött, mivelhogy főzni is együtt járnak, így Lali is meg volt hívva). Érden laknak, tehát az indulás onnan volt, engem odáig elvitt Cicuka (igen, ilyen rendes… vagy csak ennyire szabadulna… mindegy, részletkérdés). Viszonylag időben el is indultunk, de felmerült, hogy Timi azt tanácsolta, hogy azért ne érkezzünk full éhesen, ezért úgy döntöttünk, hogy útba ejtjük a Stahl magazin rangsorában első helyen szereplő halsütőt Siófokon. Nem volt elhibázott lépés, oltári finom halakat ettünk… csak hát így késtünk fél órát. Hálistennek nem volt belőle gond, Timi okosan belekalkulálta az ilyen kis csúszást, úgyhogy a programok csak kettőtől indultak. Jah, a helyszínről: Légli Géza borász vendégszeretetét élvezhettük egész hétvégén, használhattuk a kemencéjét, ihattuk a borait, héderezhettünk a vendégházban, láthattuk a szőlőjét…de majd mondom sorban. Tehát.

Első lépésként (miután mindenki lehajtott pár pohár rozé fröccsöt, és benyomott némi pármai sonkát sáárgadinnyével) kivonultunk a teraszra, ahol már minden elő volt készítve ahoz, hogy a másnapi reggelit „összedobjuk”. 14-en voltunk, mindenkinek jutott meló bőven, a „karmester” Ugrai-Nagy Tünde, alias Ízbolygó volt. A csapatról csak annyit, hogy ez az úgynevezett „kemény mag” volt (Itt rögtön meg is ragadnám az alkalmat egy kis plagizáklásra, Timi férje szerint főzősuliról lévén szó, hívjuk magunkat egyszerűen csak KÖMÉNYmagnak… én ezen egy órát röhögtem…), a főzősuliban mindenki törzsvendég, így aztán már mindenki főzött együtt mindenkivel (több ízben is), úgyhogy senki nem feszengett, mindenki hamar megtalálta a helyét, és úgy dolgoztunk együtt, mint a parancsolat (itt most nagyvonalúan elsiklok afelett a momentum felett, hogy hogy égettem oda pillanatok alatt pár darab májat az indukciós főzőlap nem-ismerete miatt…éketemben nem használtam még ilyet, és ha rajtam múlik, soha nem is fogok… nyugi, a májat megmentettük, a serpenyőt elsúroltam, nagy gáz nem történt).

Készítettünk finom házi joghurtot, petrezselymes csülökpástétomot, portóis májpástétomot ribizli-áfonya chutney-val, valamint körözöttet juhtúróból, és összeütöttünk egy kis levendulaszörpöt is, amivel majd a másnapi rozéfröcsött lehet felütni kicsit.

Miután minden elkészült, elmentünk megnézni Géza szőlőjét…. Nem, nem a pincét, hanem a szőlőt!!! Nem vagyunk állatok…és addigra már amúgy is fröccsöztünk. Szóval tök nyugiban megszemléltük a tőkéket, a mit-miért-hogyant, és még élveztük is! A kilátás gyönyörű volt, a szárnyas hangyák meg nem zavartak igazán, hamar belejöttünk a hessegetésbe… bár lehet, hogy külső szemlélőnek furán hatott volna a csoport, ahogy érdeklődve bólogat, közben meg veszettül hadonászik, de egymást nem zavartuk ezzel.

És mivel ennyire okosan végighallgattunk mindent, jutalmul végig is kóstolhattuk a házhoz visszatérve Géza borainak nagy részét. Én momentán abszolút nem értek a borhoz, én enni szeretek igazán, de Gabi barátnőm szerint mindent lehetett érezni, amiről szó volt, hogy mire kell figyelni… én inkább a közben kapott falatkákat díjaztam… Géza sk. sütött nekünk kenyeret, ehhez dióolajat, sült hússal összedarált sülzsírt (ennek van spec neve, de nanáhogy nem ugrik be), paprikakrémet és házi vadszalámit ettünk… és ezek után még jött a vacsi, Dávid isteni gerslis lecsót rittyentett nekünk bográcsban… Felállni az asztaltól nehezen tudtunk, ezért elég későn kerültünk ágyba, de megérte… bár voltak bizonytalanságaim, hogy a másnapra meghirdetett korai kenyérsütésen való megjelenésem reális-e, de mint majd kiderül, nem csak éjjel vagyok leány…


Ja, és a képek: mivel rengetegen fényképeztek, én elő sem vettem a saját gépemet... Kriszta barátnőmmel egyeztettem, engedéllyel lopom az Ő képeit.(http://vaniliaakonyhaban.blogspot.com/)

csütörtök, augusztus 4

G. kis bulija


Tegnap délután Tamás lejött Ballószögre, hogy azért illő módon, családi körben megünnepeljük Gáborka szülinapját. Én ugye már hétfőn megrendeltem a tortát Kecskeméten, ezt Ő hozta magával, meg naaagy ajit is (igen, naná, autót, ezúttal tűzoltót, locsolósat), úgyhogy a gyereknek nem nagyon lehetett oka panaszra. Az ünneplés tűzgyújtással kezdődött, amit legalább lehetett az ajival oltogatni, alig maradt annyi, amin a szalonnát és a nyársakat meg tudtuk volna sütni… A tortának is sikere volt, G. alig győzött nyávogni, meg ciccegni…

Azért szegény Gáborkát már most sajnálom egy kicsit, emiatt a nyári szülinap miatt…. Emlékszem, Bóbinak is rossz volt, nyár közepén született, igazi, sokbarátos, nagy banzájt sose lehetett neki összehozni… legfeljebb áttesszük majd szeptemberre mindig J

De most még kicsi, szerintem élvezte a felhajtást, fél tízig kint mulattunk a kertben…

Ma meg reggel én összepakoltam, érzékeny búcsút vettem a gyerekektől a következő másfél hétre, beültünk a kocsiba, T-vel, és irány Pest. Itthon újrapakoltam a táskámat, mert holnap megkezdődik az éves szabadságom (a családomtól kapom, ez a világ egyik legjobb találmánya szerintem), ami rögtön erős felütéssel indul: három napos főzőtáborba megyek a Csillagánizs főzősuli szervezésében… esküszöm, izgulok, mint anno, az osztálykirándulások előtt….

szerda, augusztus 3

Kis köszöntő


Kedves Gáborkám!

Látod, milyen hamar eltelt az újabb egy év? Már komoly nagyfiú vagy, pár hónapot már a bölcsiben is lehúztál, szeptembertől meg már tényleg teljes jogú tag leszel ott is…

Ugyan a szókincseddel sok villognivaló nincs, de igazad van, a lényeg, hogy én megértem… (autó….brühühüüüü, autó- igen, ebből világosan tudom, hogy valakire-valamire panaszod van, valamit nem kapsz meg…. Az „autó, hihihihi, autó” örömöt jelent… Anya neked minden nőnemű lény, függetlenül a kortól, és cica vagy vau az összes élőlény, aminek kettőnél több lába van….). És végül is, az a fő, hogy Te mindent megértesz… ha akarsz.

Szépnek hálisten’ nagyon szép vagy… bár a hajad igazából csak nemrég kezdett el nőni, és csak pár szál az, ami elért már némi hosszúságot, és ráadásul ettől is meg foglak ma szabadítani (el kell tennem egy tincset), mert így kicsit viccesen fest, de sokat ez sem ront a külsődön.

Az már biztos, hogy több dologban hasonlítasz rám, mint a bátyád, kicsit több benned a „metzger-vér”, ha máson nem is, de az étvágyadon ez remekül látszik… az, hogy valaki másfél évesen lelkesen lapátolja a miso-levest???

Hálistennek úgy tűnik, hogy nagyon rendben vagy… egészséges, boldog, kiegyensúlyozott kis babaecka… és igen, ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy megpróbálok a továbbiakban már nem babaként tekinteni Rád… de tégy meg Te is valamit nekem: legyél mindig ilyen kis nyitott, boldog, vidám és érdeklődő kis hapsi, mint amilyen most vagy… a hízelgési képességeiddel már most is elérsz bármit, ez jó, ezt megtarthatod, az sem baj, ha az akaratod is megmarad, úgyhogy asszem’, mindennel sínen vagyunk… így nem marad más hátra:

Nagyon-nagyon boldog születésnapot kívánok Neked, kisfiam!!!!!

Szeretlek, Anya.

Ui: azér pár szót… ha lehetne… lassan majd… jó?????

kedd, augusztus 2

Ballószögön

Vasárnap rendben megérkeztünk, még az úton sem volt semmi gond, pedig számítottam egy kis lázadásra, főleg Dávid részéről, hogy esetleg majd otthon akar maradni… de nem, amikor mondtam, hogy most megyünk a Pipu papáékhoz, és ott leszünk egy hetet, csak azt mondta, de jó. Ekkor felbátorodtam, és mondtam, hogy én csak néhány napot leszek ott velük, mert utána elmegyek táborozni, arra is azt mondta, hogy jó. Úgyhogy hálisten’, el vagyok engedve… mehetek saját programra, „szabadságra”.

Mondjuk némi szabadság már itt is volt, tegnap ugyanis a Fater bevállalta a két gyereket, mondta, hogy mi Anyuval nyugodtan menjünk be a városba, nézelődjünk, intézzük el a dolgainkat (????), ő majd „elvállalja” a két gyereket… haha, elvállalja, alig várta, hogy Anyuval lelépjünk otthonról… nagyon szeret a gyerekekkel egyedül lenni…

Mindegy, mi ráhagytuk, persze, rengeteg dolgunk van… megnéztük az összes turit, néhány leárazást, nem mellesleg megrendeltük a Jakóban Gáborka szülinapi tortáját, holnap ugyanis két éves lesz a kisebbikem… megy az idő. Cica alakú tortát rendeltünk, újabban ugyanis ez a menő (minden állat cicc), remélem, sikere lesz. Fotókat még nem is csináltam itt, mondjuk nem is nagyon tudnék, ma például megen’ alig láttam a gyerekeket, az Apuval mennek mindenféle programra… sebaj, Anyuval már kezdjük magunkat utolérni pletykailag….